“Al jaren wandel ik door het leven met idolen langs mijn zijde. De idolen zijn weliswaar doorheen de tijd veranderd, maar mijn bewondering voor mensen is gebleven.”
Fan, grote fan, superfan… Benedikte klom van jongs af aan een trede hoger op de superlatieventrap. Wat gebeurt er dan als ze haar idool ontmoet? Wel dat vertelde ze zelf in een ode aan haar helden.

Welke eigenschappen in Clouseau en Wannes Capelle (of Wantje) spreken je zo aan?
Toen ik als tienermeisje bezeten was door Clouseau kwam dat uiteraard door het aura dat rond die mannen hing. Toen wij jong waren, waren dat echt dé helden van de natie. Ik had enerzijds bewondering voor de toen nog vrijgezelle Koen Wouters, die misschien toch ooit de mijne zou worden. Dat is helaas nooit gebeurd.
Anderzijds, en ik heb dat niet uitdrukkelijk gezegd in mijn Relaas maar meen het wel, vind ik dat Clouseau als band het niveau van het Vlaamse lied naar een hoger niveau heeft getild. Wat ze vandaag maken spreekt mij minder aan, maar ze hebben in den tijd echt sterk werk afgeleverd. Het is diezelfde kwaliteit van de muziek die mij aanspreekt als ik kijk en luister naar Wannes Capelle bij Het Zesde Metaal. De kwaliteit van zijn nummers vind ik fenomenaal.

2

Ik ben dan ook zo iemand die googelt naar mensen hun e-mailadres en die dan spontaan mailt om te zeggen: ‘Ik vind wat je doet supergoed’. En gek genoeg, zelfs de bekendste à la Wannes Capelle antwoordt dan van ‘Amai, jij bent de eerste die mij mailt om te zeggen dat je mijn werk goed vindt. Ik hoor het wel, maar als je dat hoort van iemand die je niet rechtstreeks kent is dat toch nog iets anders. Dankjewel!’. Zo is het een soort van wisselwerking, een win-win situatie om het economisch te zeggen; die persoon is blij dat hij reactie krijgt, en ik ben blij dat het iemand als Wannes Capelle raakt dat ik bewondering heb voor hem.

Clouseau heb je dan uiteindelijk ontmoet, maar Wannes Capelle nog niet?
Op de boekenbeurs vorig jaar ben ik hem gekruist. Ik dacht ‘verdorie, nu is het moment’. Maar hij was druk bezig en het kwam slecht uit. Dus ik heb de kans gemist. Maarja, Vlaanderen is niet zo groot, dus dat lukt wel eens zeker? We gaan daar gewoon achteraan he! Alez, op een deftige manier, want ik heb veel bewondering en respect voor die man. Maar ik ben er zeker van dat ik hem nog wel eens tegekom.

Heb je nog nooit meegemaakt dat je iemand ophemelt, maar dat die dan in het echt een teleurstelling blijkt te zijn?
Ikzelf heb dat nog niet voorgehad, maar dat kan altijd natuurlijk. Ik kijk bijvoorbeeld ook heel hard op naar de acteur John Cleese, die internationaal wereldfaam heeft. Hij komt binnenkort naar België en ik ga kijken. Maar het schijnt dat hij in het dagelijks leven niet zo fantastisch is. Een idool is voor een stuk ook een beeld dat je creëert en als dat beeld dan ontmanteld wordt, of niet blijkt te kloppen met de realiteit is dat een beetje pijnlijk.

En zou je je beeld dan bijstellen?
Maar ik denk dat den Wannes nen keisympathieke is, maarja! En als die niet sympathiek zou zijn, oké dat is dan jammer maar ik blijf zijn muziek fantastisch vinden.

Dus het één staat los van het ander?
Ja, dat moet je kunnen op mijn leeftijd. Als tiener lukte dat minder goed, maar nu kan ik dat wel.

1

Je kijkt vaak op naar andere mensen, maar zou jij zelf niet eens een idool voor iemand willen zijn? Boven iemand zijn bed hangen in postervorm?
Een idool zijn lijkt mij wat hooggegrepen. Wat ik wel altijd zeg, en dat meen ik; als we eerlijk zijn voor onszelf willen we allemaal graag gezien worden als mens. Ik denk dat dat iets is wat je niet onder stoelen of banken moet steken. Geapprecieerd worden, dat willen we allemaal. Het doet mij oprecht deugd als mensen zeggen; wat je schrijft, wat je doet, wat je zegt, vinden wij goed. En dat is voldoende. Ik hoef geen standbeeld of medaille, of internationale roem.

Ten slotte; wat is voor jou een goed verhaal?

Een goed verhaal is een verhaal waarbij je vanaf de eerste seconde gebeten bent. Een verhaal dat blijft, ontroert, en waar de cirkel rond is. Waar je ademloos naar luistert. Dat is de ware kracht van een goed verhaal; het zien terwijl je het hoort.

 

 

 

 

Genoot je van deze aflevering? Word dan snel vriend van Relaas